Wisselkoers.org

Wanneer je aandelen gaat kopen dan ga je in feite investeren in een bedrijf. Als je een aandeel koopt ben je eigenlijk voor een deel eigenaar van het bedrijf waar je aandelen van gekocht hebt. Waarom zou je een aandeel kopen? Dit is simpel. Veel mensen kopen een aandeel om er over een bepaalde periode winst op te kunnen maken. Je wil dit geld gebruiken voor je spaarrekening bijvoorbeeld. Let wel op, want je loopt wel een risico door het aandeel te kopen. Een aandeel kan namelijk snel wisselen in waarde door de aandelenkoers. Dit is in feite een grafiek die een bepaald koersverloop van een aandeel weergeeft. Door de koers laat ook zien hoeveel mensen willen betalen om een aandeel aan te schaffen. De koers stijgt of daalt door de interne en externe factoren.

Lange of korte termijn

Door die factoren wordt er geadviseerd om aandelen te kopen voor de lange termijn. Zo heb je meer kans om winst te maken. Het zorgt dan wel niet voor een snelle winst op die manier, maar je kan de aandelen in de toekomst wel weer verkopen met winst op die manier. Koop je op lange termijn? Dan kun je vaak bij een bank terecht. Banken als ING of ABN Amro bieden rekeningen aan waarmee je aandelen kunt kopen. Op korte termijn aandelen kopen kan ook. Als je hiervoor kiest dan maak je snel veel winst, maar zorg dat je de aandelen ook weer op tijd kwijt bent, want als de aandelen dalen in waarde maak je verlies en dat is waarschijnlijk het laatste wat je wil. Een bank kan je niet alleen een rekening aanbieden voor aandelen, maar kan je ook adviseren als je hier interesse in hebt.

DGA

Mensen met een DGA salaris in 2021 kopen ook aandelen. DGA is de afkorting voor directeur-grootaandeelhouder. Je bent dit volgens de belastingdienst wanneer je minimaal 5% van de aandelen bezit in een BV en daarnaast werkzaam bent in de BV. Het is dus wel iets anders dan wanneer je als losse persoon aandelen aanschaft. Het verschil is dat je hier zelf werkzaam moet zijn in de BV. Wist je dat je functie niet uit maakt om DGA te zijn? Het maakt wel uit welke werkzaamheden je uitvoert. Je werkt altijd in een besloten vennootschap, BV of een naamloos vennootschap, NV. Als je DGA bent dan ben je altijd in dienst van een rechtspersoon en ben je niet aansprakelijk voor de schulden die een bedrijf eventueel heeft. 

 

Ontvang tot wel 12% rente per jaar op jouw crypto door middel van staking.

Bekijk hier hoeveel rente je kunt krijgen: