Beschik je over een persoonlijke holding? Dan heb je een vennootschap die aandelen in een andere vennootschap houdt. Je bezit als ondernemer dus de aandelen van de holding en deze desbetreffende holding bezit op haar beurt weer de aandelen in een werk-BV werk. Maar wat zijn nu precies de belastingvoordelen van het hebben van een holding? Door in het bezit te zijn van een holding, krijg je onder meer te maken met een aantal zeer gunstige fiscale voordelen. Je leest er meer over in dit blog.
Je voorkomt een te hoge inkomstenbelastingdruk
Door te werken met een dubbele BV-structuur, voorkom je een te hoge inkomstenbelastingdruk. Het salaris dat de holding aan de DGA (directeur-grootaandeelhouder) moet betalen, wordt door de Belastingdienst vastgesteld op een bedrag van minstens 51.000 euro per jaar. Kan je het desbetreffende bedrag nog niet betalen? Bijvoorbeeld omdat je op dat moment nog te weinig omzet hebt gegenereerd? Stuur in dat geval een verzoek aan de Belastingdienst om het DGA-salaris te verlagen. Doe je dat niet, dan moet over dit bepaalde loon alsnog alsnog inkomstenbelasting worden betaald. Ook als je dit bedrag aan loon nooit hebt gekregen.
De (waardevolle) assets worden beter gescheiden van risico’s
Kies je ervoor om een holding op te richten? Dan kun je al erg snel het “overtollig” vermogen uit je eigen werk-BV onderbrengen in een holding. Op deze manier zet je je eigen holding dus als het ware in als een spaarpot. Maar het opzetten van een holding is ook de perfecte uitkomst voor het onderbrengen van intellectuele eigendomsrechten. Daarbij kun je denken aan:
-
Eigendom van software
-
Know-how
-
Patenten
-
Merkenrecht
-
Pensioenrechten
-
Onroerende zaken
Je weet dus altijd zeker dat deze activia goed en veilig af zijn gescheiden van de risico’s waar je mogelijk mee te maken krijgt in je werk-BV. Dit zorgt er dus ook voor dat er geen beslag kan worden gelegd op deze activa als een werk-BV niet langer meer aan de financiële verplichtingen voldoet.
Tijdens de verkoper betaal je minder belasting
Aandelen verkopen met een holding is veel goedkoper dan zonder. Dit omdat de deelnemingsvrijstelling in dit soort situaties van toepassing is. Verschil: wanneer een natuurlijk persoon (dus de DGA) aandelen verkoopt, betaalt zij of hij een bedrag van 25% inkomstenbelasting over de winst. Betaalt de holding aandelen in een werk-BV, dan wordt er geen belasting over de winst afgedragen.