Wisselkoers.org

Het monetaire beleid heeft een aanzienlijke invloed op de economie. Zoek uit wat het verband is tussen Bitcoin en monetair beleid. 

Centrale banken gebruiken verschillende tactieken om het financiële stelsel en de economie te beïnvloeden. Monetair beleid is een van die tactieken, waarbij in de eerste plaats wordt getracht de geldcirculatie in een economie te reguleren. De procedures stellen de centrale banken in staat de geldhoeveelheid en de rentetarieven te manipuleren. Een centrale bank kan bijvoorbeeld de hoeveelheid geld die in een economie circuleert verhogen of verlagen om de inflatie te beheersen.

Het monetaire beleid geeft centrale banken de ultieme bevoegdheid om te controleren hoe mensen hun geld uitgeven. Centrale banken kunnen ook een aanzienlijke invloed uitoefenen op de invoer, de uitvoer en de buitenlandse investeringen. Zo kunnen hoge rentevoeten investeringen door buitenlandse entiteiten in onroerend goed belemmeren, terwijl lage rentevoeten investeringen kunnen bevorderen.

Centrale banken vertrouwen op een netwerk van banken om het geld in een economie te verdelen. Zij vormen dus de spil van het financiële stelsel van een economie, dat bestaat uit banken en financiële instellingen. Daarom kan hun beleid van invloed zijn op economische hoogconjunctuur of laagconjunctuur. De financiële crisis van 2008 laat zien hoe monetair beleid economische problemen kan veroorzaken.

Het monetair beleid legt te veel vertrouwen en verantwoordelijkheid bij de beslissingen van een centrale autoriteit. Dat betekent dat een verkeerde besluitvorming en beleidsformulering gevolgen kan hebben voor de hele economie.

Hoe Bitcoin het monetaire beleid kan beïnvloeden

Het monetaire beleid is voornamelijk van toepassing op door centrale banken uitgegeven valuta, zoals de USD. Bitcoin is een gedecentraliseerde virtuele munt die niet onderworpen is aan de regelgeving van de centrale bank. Bitcoin kan dus de rol van de centrale banken ontmantelen en hun autoriteit om de financiële beslissingen van hele landen te nemen, omzeilen. Bitcoin biedt een alternatief, gedecentraliseerd financieel systeem zonder enige centrale entiteit om transacties te reguleren.

De rol van Bitcoin als alternatief voor centrale banken hangt af van economie en technologie. De uitvinder van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, omschreef het als een peer-to-peer versie van elektronisch geld, waarmee online betalingen tussen partijen kunnen worden overgemaakt zonder tussenkomst van een financiële instelling. In die context kan Bitcoin drie belangrijke problemen van een gecentraliseerd monetair systeem oplossen.

Bitcoin kan helpen om het probleem van dubbele uitgaven uit de wereld te helpen. Elk token is uniek en beveiligd met cryptografische sleutels, waardoor het onmogelijk te hacken of te repliceren is. Men kan Bitcoin dus niet twee keer uitgeven of dezelfde munt voor twee verschillende transacties gebruiken. Dat beschermt individuele Bitcoingebruikers en crypto-bedrijven zoals bitcoin prime tegen fraude en soortgelijke risico’s.

Bitcoin is gedecentraliseerd, maar het netwerk heeft speciale maatregelen om het vertrouwen tussen de partijen bij een transactie te handhaven. Bitcoin draait op een netwerk van nodes die willekeurig over de wereld zijn verspreid. Elke node heeft een kopie van het blockchain grootboek, en verwerpt automatisch iedereen met inconsistente gegevens. Bovendien is de database toegankelijk voor alle Bitcoingebruikers, wat voor meer transparantie zorgt.

Bitcoin maakt ook een centrale financiële infrastructuur overbodig en stroomlijnt de productie en distributie van de munt. Iedereen met een volwaardige node kan zich aansluiten bij het Bitcoin-netwerk. In tegenstelling tot bankoverschrijvingen zijn er voor Bitcoin-transacties geen tussenpersonen nodig. Er is dus geen netwerk van door een centrale autoriteit gereguleerde banken nodig om Bitcoin te distribueren.

Conclusie

Centrale banken spelen een belangrijke rol in het moderne mondiale financiële stelsel. Verscheidene landen maken gebruik van centrale banken om hun economieën te beheren. Hoewel de gecentraliseerde structuur verschillende voordelen biedt, legt zij te veel macht bij één enkele entiteit, wat tot ernstige economische crises heeft geleid.

De technologie van Bitcoin creëert een omgeving zonder vertrouwen met een gedecentraliseerd systeem dat zorgt voor meer financiële autonomie. De adoptiegraad blijft echter laag en de wetgevers debatteren over de juridische status ervan. Ondertussen hebben centrale banken de technologie en het ontwerp van Bitcoin geïntegreerd om onafhankelijke digitale munten te ontwikkelen. Het is dus waarschijnlijker dat centrale banken onafhankelijke digitale valuta’s zullen introduceren om de Bitcoin te evenaren.

Leave Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang tot wel 12% rente per jaar op jouw crypto door middel van staking.

Bekijk hier hoeveel rente je kunt krijgen: