Wisselkoers.org

We kunnen er vandaag de dag niet meer omheen: de Bitcoin is zonder twijfel de leider op het gebied van cryptocurrency. Het gaat sinds het begin van 2021 goed met de Bitcoin koers. De coronacrisis heeft er onder andere voor gezorgd dat steeds meer mensen in dergelijke cryptomunten zijn gaan investeren. Hoewel niemand weet hoeveel Nederlanders dat exact zijn, is één ding zeker: crypto is populair. Naast Bitcoin kiezen mensen vaak voor andere altcoins, waaronder XRP van Ripple. Wat is een betere keuze: investeren in Bitcoin of in Ripple?

XRP van Ripple is minder waard dan Bitcoin

Wanneer je naar de Bitcoin koers en Ripple koers kijkt, zie je al gauw één groot verschil: één Bitcoin is veel meer waard dan één XRP (de munteenheid van Ripple). Daardoor denken veel mensen dat een investering in Bitcoin slimmer is om te doen. Eigenlijk moet je daar in de basis niet naar kijken, want dat betekent ook dat je voor één Bitcoin die hoge prijs moet betalen en dat XRP dus beter te betalen is. Je kunt beter kijken naar de volatiliteit van beide digitale muntstukken: hoe verloopt de afwisseling in waarde en welke munt doet het wat dat betreft beter?

Feit is dat het met beide cryptomunten ontzettend goed gaat in 2021. Zo heeft de Bitcoin dit jaar een record in waarde bereikt en schoot de waarde van XRP aan het begin van 2021 ook flink omhoog. Beide stijgingen hebben onder andere te maken met de wereldwijde crisis. Door de pandemie en de daarbij horende economische crisis zochten investeerders en bedrijven een alternatief voor hun beleggingen. Om nog enigszins kans te hebben op winst besloten ze massaal te kiezen voor investeren in cryptomunten. Dat was terug te zien in de koers: de waarde van veel cryptomunten schoot omhoog.

Ripple is meer dan alleen een digitale munt

Wat betreft de waarde van beide munten is er dus zeker een groot verschil te zien, maar staat ook één ding vast: die wordt in beide gevallen bepaald door maatschappelijke ontwikkelingen waaronder de stabiliteit van de economie. Kijken we nog een stapje verder dan zien we dat met name XRP van Ripple meer is dan alleen een cryptomunt. Bitcoin staat vooral bekend als virtueel geld dat kan werken door het concept blockchain. In principe is de blockchain een soort database waarin transacties worden opgeslagen. Al die transacties zijn een soort digitale blokjes die ergens in de cloud worden opgeslagen nadat ze zijn ondertekend door de verzender en de ontvanger.

Bij Ripple zit dat net even anders. Het systeem van Ripple wordt namelijk juist meer gezien als een betalingssysteem. Je kunt het systeem het beste vergelijken met zoiets als SWIFT, een programma waarmee je internationale transacties kunt doen. Hierbij wordt er bij Ripple geen gebruik gemaakt van het blockchainconcept, maar van een netwerk van verschillende servers. Zowel Ripple als Bitcoin werken gedecentraliseerd, dus zonder tussenkomst van een bank of een andere financiële instelling. Dat is direct een van de voordelen van cryptocurrency in het algemeen.

Overige verschillen tussen Ripple en Bitcoin

Het concept achter beide cryptomunten is voor velen geen reden om wel voor de één en niet voor de ander te gaan. Er zijn wel andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je liever voor XRP of Bitcoin gaat. Neem bijvoorbeeld het totaal aantal munten dat beschikbaar is voor Bitcoin. Bij Bitcoin zijn er nooit meer dan 21 miljoen digitale munten in omloop. Er is dus een grens, waardoor vraag en aanbod ervoor kan zorgen dat de volatiliteit van de munt intenser is. Bij XRP is er óók een grens te vinden, hoewel deze grens wel flink wat hoger ligt. Er zijn namelijk ongeveer 100 miljard XRP munten beschikbaar. Dat betekent niet dat deze altcoin niet beïnvloedbaar is door het concept vraag en aanbod, maar wel dat er meer speling is.

Tot slot is het ook goed om te kijken naar de transactiesnelheid van beide virtuele munten. Dat is namelijk toch iets wat menig gebruiker belangrijker vindt. Wanneer je met Bitcoin een transactie doet gebeurt dit proces snel, maar het kan wel enkele minuten duren voordat de transactie volledig compleet is. Bij XRP gaat dit proces veel sneller; een transactie wordt direct verwerkt, ook wanneer de ontvanger zich aan de andere kant van de wereld bevindt. Het is wat dat betreft dus maar net wat je zelf prettiger vindt. Voor welke cryptomunt je ook gaat – zorg ervoor dat je alleen investeert met geld dat je zou kunnen missen. Op die manier ben je niet je hele bezit kwijt mocht het toch minder goed gaan op de Ripple koers of Bitcoin koers.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang tot wel 12% rente per jaar op jouw crypto door middel van staking.

Bekijk hier hoeveel rente je kunt krijgen: