Wisselkoers.org

Afgelopen maand is er door De Nederlandsche Bank maar liefst 10,4 miljard euro aan goud en munten verhuisd van Haarlem naar Zeist. In het totaal gaat het om meer dan 14.000 gouden baren van 12,5 kg en iets meer dan duizend bakken en kisten met gouden munten. Goud wordt gezien als waardevast, maar is en blijft dat zo?

Hoe waardevast is goud?

Wie de reality-tv-serie Gold Rush wel eens heeft gezien op Discovery weet dat de prijs van goud kan stijgen en dalen. Toch is goud inderdaad meer waardevast dan bijvoorbeeld aandelen, cryptocurrencies of valuta. De goudkoers wordt beïnvloed door meerdere factoren. Ten eerste heeft goud een negatieve correlatie met de Amerikaanse dollar. Als de Amerikaanse dollar daalt, zorgt dit veelal voor een stijging van de goudprijs. Andersom geldt dit ook. Mensen zien door deze dynamiek vaak als een middel tegen inflatie en daarmee een middel voor het beschermen van het vermogen.

Er zijn nog twee andere belangrijke factoren die invloed hebben op de goudprijs: de geopolitieke spanningen en onduidelijkheden én de fysieke vorm van goud. Goud is niet een papiertje of een cijfertje in de computer. Daarbij is goud steeds schaarser. Voor wie minder of geen vertrouwen heeft, is een fysieke stof tastbaarder, echter. Vooral dat goud schaars is, zorgt ervoor dat er niet zo makkelijk snelle en grillige koerswijzigingen zijn. Het feit dat goud schaars is, zorgt ervoor dat de koers niet zo heftig fluctueert als benoemde investeringen zoals aandelen, valuta of cryptocurrencies.

Helpt het tegen inflatie?

Goud is dus relatief waardevast, toch wil dat niet zeggen dat het tegen elke inflatie kan opboksen. Als je kijkt naar de goudprijs van 1969 dan zie je dat goud toen een goede investering zou zijn. Sinds 1969 is namelijk de koopkracht van goud met maar liefst 183% gestegen! Dit kwam omdat er in de jaren 70 een hoge inflatie was.

Kijk je naar de inflatiecijfers van 2022-2023) dan zie je ook dat de prijs van goud meer waarde kreeg. Terwijl de koopkracht voor veel mensen door de inflatie van 2022 flink daalde, steeg de goudprijs. Logisch verklaarbaar: als het vertrouwen in valuta daalt, dan bescherm je met goud veelal je vermogen. Hiermee beschermen ze hun koopkracht.

Blijft goud waardevast?

Dat hangt dus mede af van de inflatie, hoewel je dus andere factoren zoals de geopolitieke ontwikkelingen ook in de gaten moet houden. Bij het CBS is het vooruitzicht (raming 2023) dat de koopkracht gelijk blijft en toch zal de armoede wel toenemen. Wellicht gaan meer mensen een lening prive aanvragen. Dat kan met meer inkomensongelijkheid en verschuiving van de vorm van het vermogen. Bijvoorbeeld van euro naar goud. Hoewel resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst zijn, is voor de nog langere termijn het vooruitzicht dat goud zijn waarde behoudt. Goud is zeker op de lange termijn behoorlijke waardevast en zal dat vermoedelijk zo blijven.

Ontvang tot wel 12% rente per jaar op jouw crypto door middel van staking.

Bekijk hier hoeveel rente je kunt krijgen: