Wisselkoers.org

Er wordt al jarenlang in goud gehandeld en ook de goudprijs blijft bewegen. De actuele goudkoers is daarom erg belangrijk wanneer u in het edelmetaal handelt of erin wilt gaan handelen. Zeker als we naar de goudkoers van de afgelopen decennia kijken, valt op dat de prijs op momenten erg kan stijgen of dalen. Hoe kan dat nou precies?

Hoe beweegt de goudkoers?

Als we kijken naar de goudkoers door de jaren heen, valt op dat de prijs enorm is gestegen sinds de jaren 70. Uiteraard zijn er wel pieken en dalen te zien maar als we naar de complete grafiek kijken, is er een grote stijging te zien vanaf de jaren 70 tot nu. De goudprijs is in die tijd namelijk bijna 20 keer zo hoog geworden.

Vooral wanneer er economisch moeilijkere tijden zijn, stijgt de goudprijs vaak. Er zijn meerdere momenten waarop de goudprijs sterk gestegen is waarvan er twee opvallend zijn. In 2008 tijdens het begin van de economische crisis leek de goudprijs in eerste instantie te dalen. Erg opvallend aangezien goud juist als veilige haven wordt gezien in economisch moeilijke tijden. Dit bleek uiteindelijk toch het geval te zijn want de goudprijs heeft ten tijde van de economische crisis zelfs een record heeft gebroken.

Nadat de economische crisis achter de rug was en de markten weer begonnen aan te trekken, daalde de prijs van goud weer vanaf de recordhoogte. Echter ging de goudprijs begin 2020 weer omhoog toen de corona-pandemie begon. Opnieuw steeg de goudprijs enorm en werd het oude record weer verbroken. Hieruit blijkt dat de goudprijs enorm kan stijgen in onzekere tijden.

Als we kijken naar de goudprijs in combinatie met de kredietcrisis, valt op dat na de crisis de goudprijs weer daalde. Toch was dit bij lange na niet naar het niveau van voor de crisis. De goudprijs zelf bleef aanzienlijk hoger dan dit voor de crisis het geval was. Momenteel is het nog niet te voorspellen wat de goudprijs gaat doen als de corona-pandemie achter de rug is. Wel valt op dat er tot nu toe veel gelijkenissen zijn tussen de goudprijs ten tijde van de economische crisis en hoe de goudprijs momenteel ontwikkeld.

De goudkoers in dollars of in euro’s?

De goudkoers wordt doorgaans in Amerikaanse dollars uitgedrukt. Dit omdat de dollar vaak wordt gebruikt voor de internationale handel en wordt gezien als de hoeksteen van de wereldeconomie. Om die reden wordt goud ook vaak aangeschaft in dollars. Wanneer u goud in euro’s aan wilt schaffen is dat ook mogelijk maar daar komt de verhouding tussen de euro en de dollar wel om de hoek kijken. Wanneer u goud aanschaft in euro’s en deze worden minder waard, zal uw investering in goud automatisch ook minder waard worden. Om die reden loont het om vooraf te kijken welke valuta zijn waarde goed weet te behouden en rekening te houden met de actuele wisselkoers.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang tot wel 12% rente per jaar op jouw crypto door middel van staking.

Bekijk hier hoeveel rente je kunt krijgen: