Ga je binnenkort op vakantie en vraag je je af wat de slimste manier is om aan lokaal geld te komen? Moet je van tevoren geld wisselen of is pinnen in het buitenland net zo makkelijk en voordelig? Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar je moet wel even goed weten wat je wel of niet moet doen. Kies je voor het ‘verkeerde’ pinautomaat, dan kan je dit zomaar een paar euro aan transactiekosten schelen. Het is daarom vaak ook beter om een groter bedrag te pinnen, dan iedere dag een paar tientjes. Anders is het wanneer je een auto wilt huren. Stel dat je naar het zuiden van Spanje gaat en je besluit dat je daar graag een auto wilt huren, dan is het slim om dit vooraf te regelen. Zo kun je een auto huren op Malaga Airport via een online verhuurplatform waar je verschillende partijen met elkaar kunt vergelijken. Daarom hebben wij de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.
Geld wisselen voor vertrek
We zijn gewend geraakt aan het gemak van pinpassen en creditcards. Het was ooit gebruikelijk om voor je vakantie grote hoeveelheden contant geld te wisselen, maar tegenwoordig is dat voor veel bestemmingen niet meer nodig. Toch kan het in bepaalde situaties handig zijn om wat cash bij je te hebben. Denk aan kleine aankopen op lokale markten, taxi’s of fooien. Wil je geld wisselen? Dat kan bij een bank of wisselkantoor, zowel thuis als op je vakantiebestemming. Onthoud wel: geld wisselen kost geld, en de kosten kunnen per aanbieder sterk verschillen. Houd er dus ook rekening mee dat wanneer je de keuze maakt om in het buiteland te gaan sparen, je dit allereerst moet melden bij de fiscus, maar het omzetten naar je Nederlandse rekening dus ook geld kan kosten.
Pinnen in het buitenland
Pinnen in het buitenland lijkt vaak de makkelijkste oplossing. Vooral binnen de EU, waar je gewoon met euro’s betaalt, hoef je je nergens druk om te maken. Buiten de eurozone moet je echter wel rekening houden met extra kosten. Zodra je een pinautomaat met een Cirrus- of Maestro-logo ziet, kun je pinnen, maar de kosten verschillen per bank en per pas. Vaak betaal je een wisselkoersopslag en een provisie per transactie. Het kan dus slim zijn om in één keer een groter bedrag op te nemen in plaats van meerdere kleine transacties te doen. Heb jij weleens gemerkt dat je ongemerkt te veel betaalde voor een pintransactie in het buitenland?
Geld wisselen bij een wisselkantoor
Naast pinnen kun je ook geld wisselen bij een wisselkantoor. In Nederland zijn er verschillende aanbieders, zoals kantoren op treinstations en luchthavens. Hier kun je contant geld wisselen, vaak zelfs met een spoedservice. Maar let op: wisselkantoren hanteren hun eigen wisselkoersen en rekenen vaak een extra toeslag. Check dus vooraf of de munt die je nodig hebt op voorraad is en vergelijk de koers met wat je bij de bank zou krijgen. Heb jij weleens geld gewisseld op het vliegveld en achteraf spijt gehad van de kosten?
Geld wisselen bij de bank
Steeds minder banken bieden de mogelijkheid om vreemde valuta aan te schaffen. Sommige grote banken verwijzen klanten door naar externe wisselkantoren, terwijl andere nog wel op bepaalde locaties, zoals Schiphol, geld verkopen. Omdat pinnen in het buitenland zo makkelijk is geworden, zien banken hier steeds minder noodzaak in. Toch kan het in bepaalde gevallen handig zijn om vooraf geld bij de bank te bestellen, bijvoorbeeld als je naar een land reist waar weinig pinautomaten zijn.
Wat is uiteindelijk de voordeligste optie?
Bij geldwisselen spelen verschillende kosten mee. De wisselkoers is het bedrag dat je krijgt voor je euro’s, maar daarbovenop komt vaak een wisselkoersopslag en soms ook provisiekosten. Wisselkantoren en banken kopen valuta goedkoper in dan ze verkopen, waardoor er altijd een marge wordt berekend. Het is dus slim om van tevoren goed te kijken welke optie het voordeligst is. Soms is pinnen de beste keuze, maar in andere gevallen kan vooraf geld wisselen je juist geld besparen.