Na een piek in 2017 leek Bitcoin kopen enige tijd aan populariteit te verliezen. Daar kwam in de loop van 2020 verandering in, toen de koersbeweging van Bitcoin opwaarts bewoog. Het leidde tot een nieuwe piek in 2021, welke veel hoger lag dan de piek van vier jaar eerder. Wat maakt dat Bitcoin koers plotseling zo hard kan stijgen? Waarmee dien je rekening te houden, wanneer je verschillende digitale munten met elkaar vergelijkt? In dit artikel vind je handige tips, die je helpen de koers van een cryptomunt te analyseren.
In de basis verschilt het analyseren van de koers van digitale valuta niet heel veel van het analyseren van de koersen van reguliere valuta, zoals de euro, dollar of bijvoorbeeld pond. Handel in valuta is al decennia zeer populair, mede door de volatiliteit van wisselkoersen.
Fundamentele analyse van een cryptomunt
Een cryptomunt kun je in de basis op twee manieren analyseren; middels een fundamentele- en een technische analyse. Een fundamentele analyse kijkt voornamelijk naar het project achter een cryptomunt. Het is belangrijk dat de ontwikkelaars van zo’n munt betrouwbaar zijn, dat ze de juiste kennis en ervaring hebben, enzovoorts. Daarbij zijn digitale valuta op te delen in verschillende categorieën. Sommige munten hebben het voornaamste doel gebruikt te worden als een betaalmiddel. Andere munten hebben juist als doel om een platform te bieden, waarop slimme contracten kunnen worden opgezet. Dat laatste is bijvoorbeeld noodzakelijk voor de handel in NFT’s. Iets wat de afgelopen maanden steeds vaker gebeurde. De fundamentele analyse is voornamelijk gericht op de langere termijn.
Technische analyse uitvoeren voor cryptomunten
Bij een technische analyse kijk je naar de kortere termijn. In dit geval probeer je vast te stellen of de koers van een cryptomunt de komende uren, dagen of weken omhoog of naar beneden zal bewegen. Helemaal voorspellen kun je dit vanzelfsprekend niet. Verschillende indicatoren kunnen je echter wel een indicatie geven van de verwachte koersbeweging. Een goed voorbeeld van zo’n indicator is de RSI-indicator. Deze indicator vertelt je of een cryptomunt relatief veel gekocht of verkocht is de afgelopen periode. Wanneer veel mensen de munten verkocht hebben, is de kans aanwezig dat deze de komende periode juist weer zal stijgen. Andersom geldt dat een munt daalt als deze veel gekocht is. Mensen nemen op dat moment hun winst. Een snelle daling kan ook het gevolg zijn van een pump and dump. Juist om te voorkomen dat je in zo’n munt stapt is de fundamentele analyse belangrijk.