Sinds de introductie van de bitcoin of BTC in 2009 heeft de handel in cryptovaluta een vlucht genomen. De koers van BTC kent sindsdien vooral een stijgende lijn en heeft in 2020 een waarde van 30.000 Amerikaanse Dollar bereikt. De koers van BTC is wel onderhevig aan verschillende factoren. De pandemie heeft natuurlijk een rol gespeeld, maar ook zogenaamde Ponzi-regelingen kunnen de markt verstoren.
Wat is een Ponzi-regeling?
De Ponzi-regeling of Ponzifraude dankt zijn naam aan Charles Ponzi. Hoewel deze vorm van fraude al langer bestaat, was het de Italiaanse Charles Ponzi die er in 1920 voor werd veroordeeld. Met zijn onderneming Securities Exchange Company beloofde hij investeerders een hoog rendement tegen een verwaarloosbaar risico. Hij belegde het geld alleen niet in de beloofde International Postal Reply Coupons (IRC’s), maar keerde met het nieuw ingelegde geld uit aan eerdere investeerders.
Dit kon natuurlijk niet oneindig blijven doorgaan en de Securities Exchange Company kwam al snel in de problemen. Investeerders en schuldeisers zagen hun geld in rook opgaan en Ponzi moest een gevangenisstraf van veertien jaar uitzitten.
Een Ponzi-regeling heeft wel wat weg van een piramidespel, maar verschilt toch op een aantal punten. Bij een piramidespel zijn het de investeerders die nieuwe investeerders moeten aanbrengen. Bij een Ponzi-regeling hebben investeerders daar geen invloed op. De oudste investeerders krijgen hun rendement en inleg in principe uitbetaald door de volgende investeerders.
Invloed op crash
Terwijl de hele wereld stilstond in 2020, schoot de koers van bitcoin alle kanten op. In een jaar tijd varieerde de prijs van 1 BTC tussen de 4.000 en 30.000 USD. De pandemie heeft ongetwijfeld invloed gehad op de sterk wisselende koers. Maar er zijn andere factoren die mee kunnen spelen bij een plotselinge inflatie.
De crash in maart 2020 kan namelijk mede veroorzaakt zijn doordat PlusToken in een tijdsbestek van 24 uur 13.000 BTC stortte in de zogenaamde mixer. De grote hoeveelheid BTC die zo door PlusToken op de markt werd ‘gedumpt’, leidde tot een daling van de waarde van de BTC. In een week tijd zakte de koers van 1 BTC van ongeveer 10.000 USD naar 7.000 USD. Een daling van maar liefst 30%.
Het vermoeden is dat PlusToken de BTC verkocht om hun investeerders uit te kunnen keren, wat zoveel betekent als een Ponzi-regeling. Hieruit blijkt dat Ponzi-regelingen een niet te onderschatten invloed kunnen hebben op de waarde van cryptovaluta. Helaas is PlusToken niet de enige speler op de markt die dergelijke praktijken hanteert.
Hoe herken je een Ponzi-regeling?
Het is dus zaak om alert te zijn op eventuele Ponzifraude. Er zijn een aantal kenmerken waaraan je een Ponzi-regeling kunt herkennen:
- Hoog rendement tegen een laag risico
Elke belegging brengt een risico met zich mee. Hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement. Een belofte van een hoog rendement tegen een gering risico is wellicht te mooi om waar te zijn.
- Consistent rendement
De beurskoers is nooit stabiel. Er zal altijd sprake zijn van enige fluctuatie. Als het rendement continu ongewijzigd blijft, kun je te maken hebben met Ponzifraude.
- Toezicht
Betrouwbare beleggingsvormen staan onder toezicht bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Controleer bij de AFM of de beleggingsvorm is geregistreerd.
- Gebrek aan transparantie
Ingewikkelde constructies en beleggingen die je niet begrijpt, kun je beter vermijden.
- Uitstellen of herinvesteren
Sommige Ponzifraudeurs vragen hun investeerders om de uitbetaling uit te stellen of om te herinvesteren tegen de belofte van een hoger rendement.
Veilig handelen
De handel in cryptomunten vindt online plaats. Omdat het om grote sommen geld gaat, is een goede digitale bescherming een minimumvoorwaarde. Je wil natuurlijk niet dat hackers toegang krijgen tot jouw digitale portemonnee. Met VPN kun je erop vertrouwen dat je overal, anoniem en veilig kunt handelen. VPN, een app voor alle soorten apparaten, is een extensie voor de browser waarmee alle verstuurde en ontvangen informatie via een versleutelde verbinding verzonden wordt. Het beschermt je tegen malware en hackers en je kunt je IP-adres afschermen, zodat informatie niet meer te herleiden is naar jou.