Wisselkoers.org

De laatste tijd is er een interessante ontwikkeling te zien; maar liefst een op de vijf huishoudens in Nederland is gaan beleggen sinds de coronacrisis, blijkt uit cijfers van het Autoriteit Financiële Markten (AMF).

Als beginnende belegger is er een aantal zaken waar je op moet letten. Waar ga je bijvoorbeeld in investeren? Beleg je in aandelen of kies je liever voor een contract for difference (CFD)? In dit artikel lees je meer over beginnen met beleggen en waar je op moet letten wanneer je je geld investeert in aandelen, CFD’s of crypto.

Lees je altijd goed in voordat je gaat beleggen

Er zijn steeds meer ‘gewone mensen’ naast ondernemers en grote investeerders te vinden op de beurzen. Dat is niet zo vreemd: de vele positieve nieuwsgeving over beleggen en de economische onzekerheid door de coronacrisis hebben ervoor gezorgd dat mensen steeds vaker op zoek zijn naar een alternatief voor hun (spaar)geld. Op de langere termijn levert beleggen vaak meer op dan wanneer je het geld op de bank zet. Toch betekent dit niet dat je zomaar blind moet gaan beleggen. Het is altijd, maar dan ook echt altijd, aan te raden om je goed in te lezen in datgene waarin je gaat beleggen.

Besluit je bijvoorbeeld om te beleggen in CFD’s (contract for difference) dan moet je wel eerst weten wat het is en hoe zo’n CD precies in elkaar steekt. Stap je het liefst vandaag nog in crypto dan is het wel handig om te weten hoe de koersen het op het moment doen. Dit geldt voor alle soort beleggingen; of dat nu crypto, CFD, aandelen of obligaties zijn. Alleen met de juiste kennis van zaken kun je op de langere termijn geld verdienen met beleggen. Daarnaast is het wel zo prettig om meer te weten over waar je je geld in stopt en wat er uiteindelijk dus mee gebeurt.

Heb geen onrealistische verwachtingen van beleggen

Hierbij is het verstandig om alleen te beleggen in datgene waar je je écht goed in hebt verdiept. Heb je geen idee hoe de hefboom werkt bij een contract for difference? Of weet je niet hoe de blockchain bij crypto werkt? Misschien moet je er dan nog niet meteen aan beginnen. Ook is het goed om te weten dat je geen onrealistische verwachtingen moet hebben. Natuurlijk wil iedereen rijk worden met beleggen, maar in de praktijk gebeurt dit nooit na korte tijd beleggen. Daarom is het belangrijk om realistisch te blijven met wat er met je beleggingen gebeurt.

Doe je dat niet dan leidt dit tot teleurstelling. Wat we ook vaak zien, is dat mensen op zo’n punt onhandig gaan beleggen; puur omdat ze hopen op meer rendement. Dit betekent vaak dat je in verhouding veel betaalt zonder dat je daar wat van terug gaat zien. Kortom: houd je emoties zo goed als mogelijk onder bedwang op de aandelenmarkt zodat je geen domme dingen doet wat je uiteindelijk veel geld kan gaan kosten. Dat is een van de grootste en meest voorkomende beginnersfouten. Daarnaast moet je alleen met geld beleggen dat je eventueel zou kunnen missen. Beleggen is namelijk nooit zonder risico’s, wat betekent dat het kan gebeuren dat je je geld verliest.

Kies je voor zelf beleggen of beleggen via vermogensbeheer?

Wanneer je net begint met beleggen heb je de keuze om zelf aan de slag te gaan met het opzetten van een beleggingsportefeuille of om dit uit te besteden aan een expert, een zogeheten vermogensbeheer. Voor iedere soort belegging is een trader of broker te vinden. Voor CFD’s kun je bijvoorbeeld bij het betrouwbare Plus500 terecht en voor crypto is Bitvavo een populaire optie onder de Nederlanders. Zodra je je goed hebt ingelezen in hoe beleggen precies werkt en wat je het beste kunt doen met het soort beleggingen dat je doet, kun je zeker zelf aan de slag gaan. Dat is de goedkoopste manier om te beleggen.

Heb je echter geen tijd of geen zin om je te verdiepen in de ins en outs van de wereld van beleggen? Of wil je de garantie op een goed rendement? Dan is het aan te raden om aan de slag te gaan met een vermogensbeheer. Dat is een expert die al jaren bezig is met beleggen in diverse soorten instrumenten. Hij of zij weet precies wat er speelt op de beurzen en kan met de juiste kennis en ervaring goed inspelen op de markt met jouw beleggingen. Het enige nadeel? Vermogensbeheer kost geld. Maar: dit kan je uiteindelijk natuurlijk ook weer veel geld opleveren.

Leave Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang tot wel 12% rente per jaar op jouw crypto door middel van staking.

Bekijk hier hoeveel rente je kunt krijgen: