Wat is een NFT?
NFT’s zijn ontstaan in 2013/2014, maar 2021 was het eerste jaar dat deze nieuwe technologie doorbrak. In de loop van de afgelopen maanden is de NFT-scene heel snel geëvolueerd. De NFT-tokens zijn uniek, en in tegenstelling
tot cryptocurrencies, kunnen ze niet worden verhandeld of uitgewisseld.
De explosieve populariteit van NFT’s laat zien hoe onvoorspelbaar de adoptiecurve van nieuwe technologieën is, omdat deze technologie al jaren geleden uitkwam maar nu pas een boost heeft gekregen. Maar wat is een NFT en hoe werken NFT’s?
Wat zijn NFT’s precies? NFT uitgelegd
NFT is een acroniem voor Non-Fungible Token. NFT’s zijn tokens die worden gebruikt om het eigendom van unieke items aan te tonen. Deze items kunnen bijvoorbeeld zijn: kunstwerken, verzamelobjecten van games of trading cards Het belangrijkste om te weten is dat een NFT-token maar één officiële eigenaar per keer mag hebben. Deze tokens zijn beveiligd op de Ethereum blockchain en niemand kan het eigendoms-record wijzigen of een nieuwe NFT kopiëren/plakken.
Op het moment dat er content wordt geplaatst op de blockchain wordt elke transactie vastgelegd op een keten. Dit wordt gedaan zodat er een logboek ontstaat van herkomst en prijsgeschiedenis. Het belangrijkste effect van NFT’s is dat het gemakkelijk wordt om digitale inhoud te bezitten en te verkopen.
Voorheen konden kunstenaars of andere artiesten alleen grote volgers opbouwen op sociale media, het verkopen van merchandise of samenwerken met bekende/ grote merken. Met de komst van NFT’s ziet men een nieuwe kans om in contact te komen met fans. Omdat het vaak voorkomt dat er unieke NFT-tokens zijn kiezen veel mensen ervoor om deze te verzamelen.
De NFT die op een blockchain is geschreven kan niet worden gewijzigd of gereproduceerd zodra ze zijn ingevoerd en opgeslagen. Een NFT kan worden verkocht, en elke keer dat het wordt verkocht, zal er een blockchain boeking van de transactie zijn, zodat de herkomst van de NFT altijd bekend is.
Hoe werken NFT’s?
Nu je weet wat NFT’s zijn vraag je je misschien af; wat doen NFT’s/ hoe werken NFT’s? In deze alinea geven wij een uitleg over hoe NFT’s werken en op welke NFT websites je ze kunt verhandelen.
Gewoonlijk zullen makers/ artiesten hun werk op een NFT-marktplaats laten minten, zoals platforms als OpenSea, Sorare of DMarket. Maar wat houdt minting in? Minting is de handeling van het creëren van een NFT, wat betekent dat er een smart contract wordt gecreëerd dat wordt opgeslagen op de blockchain.
Het smart contract bevat belangrijke informatie. Het vermeld de ontwerper van een kunstwerk en zorgt ervoor dat deze partij of andere partijen royalty’s ontvangen elke keer als de NFT wordt verkocht.
De mogelijkheid voor artiesten om automatisch rendement op de items te innen, maakt deel uit van de aantrekkingskracht van NFT’s. Een smart contract wordt opgeslagen op de blockchain, maar het kunstwerk wordt meestal niet opgeslagen, omdat het opslaan van zoveel gegevens te duur is. Daarom bevatten de meeste smart contracts een link naar het werk dat ze vertegenwoordigen. Dit betekent dat veel NFT’s uit twee delen bestaan, het smart contract en het object zelf.
Een NFT wordt geslagen van digitale objecten als representatie van digitale of niet-digitale activa. Bijvoorbeeld, een NFT kan komen in de vorm van:
- Digitale kunst
- Kaartjes voor een evenement in de echte wereld
- Collectibles (games)
- Juridische documenten
- Handtekeningen
Schaarste van NFT’s – NFT informatie
De maker van een NFT mag zelf de schaarste van zijn item bepalen. Net zoals een organisator van een evenement ervoor kan kiezen hoeveel tickets hij wil verkopen, kan de maker van een NFT beslissen hoeveel replica’s er van zijn item bestaan. Hij kan ervoor kiezen om exacte replica’s te maken of meerdere replica’s die op elkaar lijken. In een enkel geval kan de maker zelfs ervoor kiezen om een zeldzame replica te slaan die gebruikers kunnen verzamelen.
In deze gevallen zou elke NFT nog steeds een unieke identificatiecode hebben met slechts één eigenaar. Makers kunnen ervoor kiezen om elke NFT volledig uniek te maken om schaarste te creëren of ervoor kiezen om enkele duizenden replica’s te produceren.
Platformen voor het verhandelen van NFT’s:
Sorare NFT platform
Sorare is een fantasiespel van voetbal waar spelers een virtueel team kopen, verkopen, verhandelen en beheren met digitale spelerskaarten. Het spel maakt gebruik van blockchain-technologie op basis van Ethereum.
Spelers stellen als managers virtuele teams samen van vijf voetballers, uit blockchain kaarten op het Sorare-platform. Teams worden gerangschikt op basis van de prestaties van hun spelers op het echte voetbalveld en kennen punten toe, net als traditioneel fantasie voetbal.
Binance NFT platform
De Binance NFT Marketplace brengt kunstenaars en crypto-enthousiastelingen samen op één platform om NFT’s te maken en te verhandelen. Het is een marktplaats die verschillende vormen van digitale kunstwerken en verzamelobjecten aanbiedt.
Het platform biedt gebruikers de mogelijkheid om nieuw gecreëerde en gestorte NFT’s te kopen. Om een NFT te kopen is het belangrijk om te weten dat je eerst een Binance account moet aanmaken.
DMarket NFT platform
DMarket is een gedecentraliseerde marktplaats voor spel activa. De marktplaats beschikt over een scala aan games en zet virtuele items om in echte goederen die kunnen worden verhandeld op de blockchain.
DMarket beschikt over mobiele apps voor zowel iOS en Android. Verder biedt het verschillende betaalmethoden voor gebruikers om hun handelswinsten te verzilveren zoals Visa/MasterCard, PayPal, Skrill en andere prominente methoden.
OpenSea NFT platform
OpenSea is de eerste en grootste peer-to-peer marktplaats voor crypto goederen. Op OpenSea kan iedereen deze items kopen of verkopen via een slim contract. OpenSea is de eerste en ook een van de grootste open marktplaatsen voor NFT’s, maar eenvoudiger gezegd kan je OpenSea beschouwen als eBay voor digitale objecten en verzamelobjecten.
Het platform wil ontwerpers en ondernemers meer mogelijkheden bieden door een open digitale economie te helpen opbouwen. NFT’s zijn nog maar net begonnen op te warmen, maar het is nu al een spannende tijd voor artiesten, kunstenaars, verzamelaars en nog veel meer. Degenen die op zoek zijn om mee te doen of een collectie op te bouwen hebben veel om naar uit te kijken.
Belangrijk is om je eerst erin te verdiepen alvorens je gaat investeren. Als de trend blijft groeien kan er nog veel meer bij komen kijken! Het is dus een spannende tijd om deel te nemen aan de NFT-economie.